Gyerekkori gerincferdülés, hanyagtartás

« Vissza a Blog kezdőoldalára  |  Módosítás:   2017. Oct. 08. 07:52
A gerinc testünk vázát alkotó́, tengelyét képező, mobilis és mégis stabil mechanikai szerkezet.

A gerinc fejlődése:
A három csíralemez elkülönülését követően kialakul a gerincvelő.
A 6. magzati héttől porcszövet jelenik meg, majd fokozatosan a csigolyatelepek teljes porcos átalakulása következik be.
A porcos gerinctelep csontos átalakulása a 9-10. magzati héten kezdődik.

A csigolya testek és a csontos csigolyaívek teljes összecsontosodása a felső nyaki csigolyákban a 3. életévtől, az alsó régióban a 6. életévben következik be.

A csigolya testek további fejlődése a pubertáskor végéig tart.

Amennyiben a fejlődés során bármelyik szakaszban, valamilyen fejlődési rendellenesség alakul ki, nagyon fontos, hogy a csontosodás befejezéséig lehet a legjobb eredménnyel korrigálni.

Úgy tartják a hanyagtartást leggyakrabban az izom gyengesége okozza, és a gerinc fejlődésének rendellenességei. Minden kisiskolás gyereknek 6-7 éves kortól szüksége lenne rendszeres ortopédiai szűrésre. A várakozási idő vizsgálati időpontra hosszú, de maga a vizsgálat rövid.
Az ortopédián megvizsgálják a gerincet, tartást, járásképet, csípőt, lábfejet, talpat, általános izomállapotot. Megfelelő gyakorlati tanácsokkal látják el a szülőket.

Szükséges lenne vizsgálni az állkapocs helyzetét is, melyet a fogorvos tud szakszerűen megtenni. Összefüggést fedeztek fel a testtartás és a fogsorok érintkezése, harapása közt.

A leghatékonyabb gyógyítást akkor érjük el, ha a testet egy egységként kezeljük, és nem próbáljuk meg kiragadni az egészből azt, ami éppen problémát okoz.

A fizikai vizsgálatokon kívül érdemes a lelki-szellemi háttérrel is foglalkozni.

A gerincet a lelki területek szerint három részre tagoltan is értelmezhetjük: eszerint annak nyaki szakasza a gondolat-, háti szakasza az érzelem-, ágyéki szakasza pedig az akaratszférával függ össze.
A gerinc egészsége szempontjából a két legfontosabb erény az alázat (a meghajlás képessége) és az őszinteség (egyenesség).

Saját gyermekem esetén keresztül tapasztalom, mennyire fontos a helyes tartás szempontjából pl. a szorongásra figyelnünk. Szociális szorongás miatt, mivel legszívesebben elbújna, gyakran a vállakat leengedve, lehajtott fejjel közlekedik, hátha így nem veszik észre. Így 9 éves korban lehetett ezt tudatosítani és, ahogy erről beszéltünk, ezzel kapcsolatban a helyzet javult. Mivel nem szeretett volna külön sportot, ezért itthon erősít. TRX-en, köteleken, bordásfalon és néhány egyszerű gyakorlattal. Ennek az eredménye fél éven belül már fizikai szinten is eredményes volt.

A tartásgondoknál, minden gerincproblémánál javaslom személyre szabni a megoldásokat.

Ortopédiai, fogorvosi szűrés. Antropozófiával foglalkozó orvosok felkeresése.
A konkréteset alapján szakemberrel kiválasztani, személyre szabni a terápiát. Ezek lehetnek: gyógytorna, euritmia, gyógyeuritmia, manuálterápia, craniosacralis terápia. Egyéb sportok: úszás, gyógyúszás, küzdősportok, mászás, lovaglás, evezés (kenu kivételével), jóga. Nagyon hatékony, ha egy aktív terápia mellé kerül egy passzív is. Példàul gyógytorna és masszázs. Úszás, fizikoterápia. Gyógyeuritmia, craniosacralis kezelés.

Fontosnak tartom nagyon, hogy a gyerek örömmel végezze a szakemberrel egyeztetett mozgást, sportot.
Figyelni kell még, hogy milyen az ágya, hogyan alszik. Puha ágyak, nagy párnák nem előnyösek. Speciális esetekben az orvos kérheti a gyakori hasonfekvést, vagy hátonfekvést.

 

Kapcsolat© 2017 Gellérfi Ágnes - Gellérfi masszázs