Mit tegyek, ha fáj a derekam?

« Vissza a Blog kezdőoldalára  |  Módosítás:   2017. Oct. 08. 07:54
Az egyik leggyakoribb ok, amivel szakemberekhez szoktak fordulni. Szinte elveszünk az információmennyiségben, ha keressük a válaszokat, hiszen rengeteg oka lehet. Az első és legfontosabb, hogy megtudjuk, mi áll a fájdalom hátterében. Leggyakoribb ok a túlnyújtott, meghúzódott hátizmok és gerincízületi szalagok, vagy a túlságosan összenyomott porckorongok, a túl kemény, görcsös gerinc környéki izmok.

Mit mondanak az orvosok

Enyhe derékfájás
Leggyakoribb, hogy csak úgy enyhén fájdogál deréktájékon. A hosszú ideig tartó ülés vagy állás, esetleg extra terhelés, sport vagy nehéz tárgyak helytelen emelése következtében alakul ki. Nagyon sokszor ezzel az enyhe fájdalommal kevesen foglalkoznak. Amennyiben a fájdalom egyre gyakrabban előfordul, egyre erősödik, rákényszerít minket arra, hogy foglalkozzunk a problémával.

Növekvő testsúly
A pocakosodás, terhesség fokozott terhelést jelentenek az ágyéki-keresztcsonti gerincnek.

Artrózis – ízületi porckopás
A porc elvékonyodik, töredezetté válik. Jellegzetessége, hogy pihenésre csökken a fájdalom, reggelre bemerevedik, a szakma úgy hívja ezt, hogy indítási fájdalom lép fel. Majd bejáratódik és negyed óra múlva a fájdalom nem jelentős. Ezekben az esetekben a melegítés kellemes lehet.

Gyulladásos folyamatok
Izmokat, porckorongokat, csigolyákat és kisízületeket érintheti. Jellegzetessége, hogy pihenésre sem szűnik, éjszaka és hajnalban legerősebb a fájdalom. A meleg és a masszázs kifejezetten káros gyulladás esetén.

Lumbágó, azaz ismeretlen eredetű deréktáji fájdalom
Amennyiben hirtelen lép fel a fájdalom a keresztcsontnál egy mozdulatot követően, a fájdalom váratlan és heves, olyankor lumbágóról szoktak beszélni. A csigolyák kimozdulhatnak a helyes pozíciójukból, ezzel közvetlenül nyomás alá helyezik a csigolyák mellett kilépő ideggyököt. A fájdalom szúró és erőteljes.

Isiász - ülőidegzsába
Hasonló tünetei vannak az isiásznak, mint a lumbágónak, ilyenkor a fájdalom kisugárzik a fenéktájékra és az egész alsó végtagba.

Oszteoporózis – csontritkulás
A csontok tömege és mésztartalma csökken. A csigolyák spontán eltörhetnek, ezáltal nyomhatják az ideggyököt.

Gerincsérv
A porckorong kopása okozza a kellemetlen tüneteket. A porckorong belső, puha része előboltosul, kitüremkedik és nyomja az idegeket.

Egyéb okok
Okozhatnak még fájdalmat a csigolyákat érintő daganatos elváltozások. Vagy az alhasban kismedencében helyet foglaló szervek megbetegedései is. Pl. vesebetegségek, nőgyógyászati betegségek is kisugározhatnak deréktájra.
De előfordulhat még meszesedés, kialakulhatnak csőrök, kapcsok. Sérülhet a csigolyaív, előrecsúszhat a csigolyatest. Gerincferdülés is okozhat panaszt, vagy a gerinccsatorna szűkülete. Esetleg egy észre nem vett gyermekkori fejlődési rendellenesség. (pl. Scheuermann kór)
Fontos megtudni, hogy a felsorolt sok lehetőségből melyik az, ami a legesélyesebb. Fordulhatunk reumatológus vagy ortopédiai szakemberhez. Az orvos kikérdezés után kialakítja szakmai véleményét, és megoldásokat javasol. Esetleg szükséges lehet röntgen, CT, MR vagy ultrahang a pontos meghatározáshoz.

Megoldások és megelőzés
Nagyon fontos lenne, hogy gyerekkorban se hagyjuk figyelmen kívül a hanyag tartást. Egyre több időt töltenek a gyerekek képernyők előtt. A mozgásszegény életmód már fiatalon elkezdődik. Kár, hogy az iskolákban nem kötelező a gyógytorna, igaz, szűrés elvileg van. Az úszás is ideális mozgásforma lehet a kezeléshez és a megelőzéshez is. A gyógytornászok meg tudják tanítani a helyes testtartást, helyes emelést és a helyes ülést is. Az orvos iránymutatása után a gyógytornász felkeresése lenne az első feladat, szinte kivétel nélkül minden esetben. Ezek után jöhet szóba a különböző egyéb kiegészítő kezelés.
Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, hogy a porckorong számára is legyen megfelelő mennyiségű folyadék a szervezetben.
A pihentető alváshoz a nem túl kemény és a nem túl puha matrac az ideális.
Nők esetében különösen, de a férfiakat is érintheti a nem megfelelő cipő használata. Figyeljünk oda, ami nem esik jól a lábnak, az kihat az egész gerincre és tartásra is.
Reumatológus orvos felírhat egy évben 2x15 alkalmas fürdőkúrát, amely tartalmazhat iszapkezeléseket, súlyfürdőt, víz alatti sugármasszázst és masszázs kezelést. Ez nagy segítséget jelenthet mindenki számára, hiszen így a gyógyfürdő látogatása kevesebb anyagi megterheléssel jár, már csak az erre fordítható időt kell megtalálni hozzá.
A masszázzsal a derékfájdalom kialakulását meg tudjuk előzni, amennyiben a mozgás is része az életünknek. Amikor már kialakult a derékfájdalom, a masszázs kezelés önmagában kevésnek bizonyul. Fontos, hogy ne kívülről várjuk a megváltó csodamódszert, hanem tegyünk aktívan a jobb közérzetünk érdekében. A masszázst kiegészítő kezelésként képzeljük el.
A denevérpad orvosi engedéllyel derékfájás esetén leginkább hason fekve ajánlatos. Erős fájdalom mellett nem javasolt a gravitációs állványok használata. Az eredeti gyógyászati segédeszközként elismert denevérpad, a gravitációs állványokkal szemben kíméletes nyújtást jelent a gerinc számára, betegségek esetén is.

A hagyományos orvoslás és az alternatív megoldások
Sokan úgy gondolkoznak, hogy csalódtak a hagyományos orvoslásban, emiatt csak az alternatív terápiákban hisznek. Mások csak az orvosokban bíznak, egyéb nézőpontokat még gondolati szinten sem engednek magukhoz.
Személyes meggyőződésem, hogy minden eset egyedi. Hivatalosan a mai magyar egészségügy is holisztikus szemlélettel bír. Mindenkinek egyedi gondolatokra, terápiákra és megoldásokra van szüksége. Ezért az én hozzáállásom szerint a hagyományos és alternatív utak kiegészítik egymást. A lényeg, hogy mindenki megtalálhassa a számára leghatékonyabbat. Van, akinél a masszázs és az energiagyógyászat együtt hatékony, de van olyan is, akinél az energiával történő kezelés nem hozza meg a kívánt eredményt. Hamar kiderül, hogy ki veszi szívesen a kínai medicina leírásaiban is megtalálható lelki háttérről szóló részeket, és ki nyitott pl. a Németországból induló újmedicinára. Mivel ez az írás a derékfájásról szól, ezért itt szeretnék írni az alternatív megközelítésekről is.

Az energiagyógyászatról és szellemgyógyászatról előbb tanultam, mint a gyógy- és sportmasszőrségről, de úgy gondolom, hogy minden terápiának a célja egy és ugyanaz: a fájdalmakkal és betegségekkel küzdő emberek megsegítése. Egy dologban mindannyian egyet érthetünk, hogy csupán a tünetek egyszerű kezelése, akár fájdalomcsillapítókkal, nem biztos, hogy minden esetben hosszútávon megoldást jelent.
Arra szavazok tehát, hogy mindenki keresse meg a számára leghatékonyabb és legkomplexebb megoldást a saját tüneteire, fájdalmaira. Jelentkezzen az bárhol és bárhogyan. Egészítsék ki egymást a terápiák, és találjuk meg a megfelelő mértéket mindegyikből. Tartsuk az egyensúlyt.
Hosszantartó derékfájás esetén első utunk tehát megfelelő orvos szakemberhez vezessen, majd gyógytornászhoz, utána jöhet bármilyen kiegészítés, amitől enyhülhetnek a panaszaink.

Biologika, újmedicina
Dr. Hamer felfedezte, hogy minden megbetegedés egy súlyos érzelmi megrázkódtatással keletkezik. A jellegzetes konfliktusok, jellegzetes területre vetülnek ki a testben.
A derékfájás kapcsán készült egy videó:
https://vimeo.com/40904432

Lelki háttér
A stressz az izmok tartós feszességét okozza, ami egy idő után erős fájdalommal járhat. Amennyiben a stressz az első számú ok, abban az esetben a masszázs nagyon hatékony segítség lehet.
Spirituális megközelítésben a gerincoszlop töve a fizikai és egzisztenciális világban való elhelyezkedésünkkel áll szoros kapcsolatban. Az alsó lágyéki részek tünetei a nem megfelelő önérvényesítésre utalhatnak.
A derékfájás esetén a következő lelki hátterekre lehet még gondolni: szellemi túlterhelés, frusztráció, túlzott felelősségvállalás, a támogatás hiánya, félelmek, bűntudat, ellenszenv, aggodalom.
A blokkok halmozódására utalhat, amikor már kialakult gerincferdülés, sérv, vagy isiász.
Kezeljük a derékfájást is a test, lélek, szellem egységének tudatában. Mindenkinek jó egészséget!

 

Kapcsolat© 2017 Gellérfi Ágnes - Gellérfi masszázs