Az ideális fogszabályzás

« Vissza a Blog kezdőoldalára  |  Módosítás:  

Mikor alakulhatnak ki fogszabályzást igénylő esetek?

 

 • Anyatejes szoptatás elmaradása.

 • Fogsérüléssel járó balesetek.

 • Idő előtt eltávolított tejfog, amely a maradandó fogazat eltorlódásához vezethet.

 • Gátolt orrlégzés.

 • Ujjszopás, amely nyitott harapáshoz vezethet.

 • A gyerek feje alá túl magas, vagy túl alacsony párna kerül éjszaka, ezáltal is kialakulhat rendellenes nyelés.

 • Nem megfelelő mennyiségű és minőségű étel fogyasztása. Fontos az erőteljes, dinamikus rágással fogyasztható ételek választása a pépessel szemben.

 • Szám feletti fogak és csírahiány, rendellenes helyzetben kifejlődő fogak.

 • Éjszakai fogcsikorgatás.


 

Mikor forduljunk fogszabályzó szakorvoshoz?

 

 • kattogó állkapocsízület

 • fájdalom a fül körül

 • fogcsikorgatás

 • orrlégzés hiánya esetén gondolnunk kell erre is

 • nappal és éjszaka fogszorítás

 • kiakadó állkapocs

 • mozgásban korlátozott állkapocsízület

 • rágóizmokban tompa fájdalom vagy merevség

 • gerincferdülés, hanyag tartás esetén is érdemes megfigyelni a fogak és az állkapocsízület állapotát 

Harapási rendellenességek

 

Nyitott harapás

 

Keresztharapás (alulharapás)

A hátsó vagy az elülső fogak nem találkoznak, ezáltal rés van köztük.

 

A felső fogsor fogait takarják az alsó fogsor fogai.

http://medicoverdental.hu/wp-content/uploads/2018/02/openbite-3.png

 

http://medicoverdental.hu/wp-content/uploads/2018/02/underbite-3.png

     

Mélyharapás

 

Pókharapás

Az alsó fogsor hátrébb helyezkedik el, mint a felső

 

A felső fogsor kifelé hajlik, az alsó viszont normál helyzetben áll.

http://medicoverdental.hu/wp-content/uploads/2018/02/overbite-5.png

 

http://medicoverdental.hu/wp-content/uploads/2018/02/protrusion-3.png

 

Mi a nyelvlökéses nyelés?

A helyes nyelés folyamán az arc, ajak, nyak és nyelv izmai egyensúlyban működnek, harmonikus arcfejlődést és szabályos fogazat kialakulását eredményezik.

A nyelvlökéses nyelést a csecsemő- és kisgyermekkorban élettani sajátosságnak tekintjük, hiszen az anyamellről való táplálás másképp nem lehetséges. Előfordulása az életkor növekedésével csökken, és kb. 5 éves korra fokozatosan megszűnik. Ha azonban a nyelvlökéses nyelés a vegyes fogazat kialakulása után is fennáll, már kórosnak tekinthető.

A nyelvlökéses nyelés folyamán a két fogsor nem záródik, a nyelv (helytelenül) a fogakhoz támaszkodik és gyakran a két fogsor, ill. az ajkak közé csúszva láthatóvá is válik. A nyeléshez szükséges vákuum létrehozásához pedig az arc, ajak és nyak bizonyos izmai túlságosan megfeszülnek, míg mások alul működnek. Mindezek együttes hatására harapási és fognövekedési rendellenességek, valamint beszédhiba alakulhat ki.

A nyelvlökéses nyelés terápia nem mindig elegendő a fogak és az állkapocs megfelelő helyretételéhez, a fogszabályozás is szükséges. Azonban a fogszabályozás sem elegendő önmagában a tartós eredmény eléréséhez, mert ha fennmarad a nyelvlökéses nyelés, az rövid időn belül (akár egy-két év) a fogak visszarendeződését okozza. Ezen kívül, ha a páciens a helyes nyelés technikáját elsajátítja és alkalmazza, a fogszabályozás ideje lerövidül. Nyelvlökéses nyelés terápiát logopédus szakember végez.

 

Craniosacralis terápia szerepe a komplex fogászati kezelésekben

Cranium - koponya, sacrum - keresztcsont. A kettő között a gerincvelői folyadék közlekedik, meghatározott ritmusban. A csontok mozognak a craniosacralis ritmusnak megfelelően. Ha erre a rendszerre hatunk és a működése optimálissá válik, akkor az pozitívan hat az egész szervezetre. Izom feszüléseket old és finom érintésekkel ellazít. A fogászati cranio során nem csak az egész test általános kezelése történik, hanem speciális formában a fogakkal, és a szájüregben az állkapocsizom lazításával is foglalkozunk. Ez egy nagyon lágy technika, ami lassan, de biztosan és véglegesen állítja helyre az egyensúlyt.

A legszerencsésebb, ha a fogszabályzás, a nyelvlökéses nyelés terápia és a craniosacralis kezelések párhuzamosan folynak.

Az iskolánk második osztályába járó Nagy Nóri esetében volt szerencsém személyesen megtapasztalni, hogy milyen hatékony is tud lenni, amikor több szakember együttes erővel, nem csak 90%-os javulást érhet el rövid időn belül, hanem -ha minden jól alakul- a klasszikus fogszabályzást is el fogjuk tudni kerülni. Mindezt a szülők figyelmes jelenléte, a megfelelő szakember kiválasztása, majd a terápiákban való együttműködésnek köszönhetjük, hogy egy féloldali keresztharapás gyakorlatilag lassan feledésbe merülhet. A részletes esettanulmány majd később lesz elérhető, de néhány adatot említenék. A felismerést, hogy a fogakra irányuljon a figyelem, Nórinak köszönhetjük. Ő kérte, hogy járhasson logopédushoz. Akkor még nem tudtuk, hogy miért, hiszen a keresztharapás úgy érintette a fogakat, hogy nem volt feltűnő, mert beszéde tiszta és érhető volt. A logopédus vizsgálata alapján derült fény a keresztharapásra. Ezúton is köszönjük Tímár Eszter logopédus segítségét és köszönjük Bozsó Róbertnek is, hogy általa megismerhették őt a szülők. Ezután a craniosacralis terápiát ismerő fogszabályzó szakorvos kezébe került Nóri, aki felismerte az állkapocsízület befeszült helyzetét, amit egy speciális fogmonitor segítségével kezdett kezelni. Pontosan egy évvel ezelőtt, 2017 áprilisában a szakorvosi kezelés mellett, kezdetben hetente kezeltem Nórit cranioval. Egy év alatt összesen 20 kezelésen vett részt, amiből az utolsó három már csak 1-2 havonta történt. Az orvos és köztem folyamatosan kommunikáció volt az anyukán keresztül, a kérdéseimre mindig választ kaptam, és ez óriási segítség volt. Mindeközben Nórival dolgozott a logopédus is nyelvlökéses nyelés terápiával, amire jelenleg már nincs szükség. Ezeket a kezeléseket eleinte kiegészítette kéthónapnyi Schroth-terápia is. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az összes többi kezelés önmagában hiába lett volna a nyelvlökéses nyelés terápia nélkül. Az orrlégzés a kezelések megkezdése után két hónap múlva rendeződött, és hamarosan szemmel látható lett az eredmény is.

Egy másik kedves vendégemnél három éve kezdték a fogszabályzást, de a nyelvlökéses nyelés terápia elmaradt, sajnos súlyos következményeket vonva maga után. Három év alatt a fogszabályzás hatására elmozdult az állkapocs ízülete, a nyelvlökéses nyelés pedig maradt. A fogszabályzó a fogakat a kívánt irányba húzta, illetve beépítettek egy állkapocs-csontba helyezett eszközt is, amit közben el kellett távolítani, mert állandó gyulladást okozott. Az orrlégzés nem állt vissza, és minden egyes nyelés visszafeszítette az izmokat, és a másik irányba lökte a fogakat. Ha csak a fogakat nézzük, lehet, hogy egyenesebben állnak, de közben kialakult a gerincén az egyik porckorongnál egy előboltosulás, amely a gerincsérv megelőző állapota. Mivel ez erős fájdalommal jár, tíznapos szteroidos infúziós terápiát terveztek a fájdalmak enyhítésére, mert az állandó fájdalomcsillapító gyógyszerek már nemigen hatottak. Közben napokig tartó erős migrének jelentkeztek heti rendszerességgel, arcüregbe, fülbe sugárzó erős fájdalmakkal. Éjszaka nem tudott pihenni, egyre súlyosbodott az állapota. A megoldás nála is a már említett hármas kezelés volt: a nyelvlökéses nyelés terápia, a fogmonitor használata és a craniosacralis kezelés. Emellett rendszeresen gyógytornázott, az állandó fogszabályzó pedig eltávolításra került. Az állapota három-négy hét alatt sokat javult, a migrénes rohamok lassan teljesen elmaradnak, fájdalomcsillapításra is már csak egy-egy alkalommal van szükség.

Az általam is tapasztalt esetek arra világítanak rá, hogy mindig komplex módon kell minden apró kis eltérést vizsgálnunk, majd a kezeléseknél is figyelembe venni a logikusan egymással összefüggő tüneteket. A komplex módszerek megfelelő időben való egyidejű alkalmazásával elkerülhetők komolyabb beavatkozások, műtétek, fájdalmak. A gyerekeknél különösen fontosak ezek az elvek, hiszen a fogszabályzás leginkább a fogváltáskor kezdődik, és ebben az időszakban a legnagyobb a csontos növekedés. A növekedés során a hosszú csontok nem mindig szimmetrikusan növekednek, később válnak azzá. Ezért különösen figyelemmel kell lenni a testtartásra és a test felől is kezelni, követni a változásokat, amelyet az egyéb kezelések elindítanak. A fogszabályzás során a gerinccel kapcsolatos gyerekkori betegségekre is figyelni kell pl. Scheuermann-kór, gerincferdülés. A test mindig minden eltérést kompenzálni próbál, és sokszor kihat az állkapocsig. Vagy fordítva: az állkapocs elmozdulása hat a gerincre, járásképre, csípőízületre. Előfordulhat fogtorlódás esetén, hogy a fogakat el kell távolítani, ha az állcsont nem tud elmozdulni. Csak így lehet elérni, hogy a fogsorok megfelelően érintkezzenek, az állkapocs ízületei egymással szimmetrikusak legyenek. Az ilyen foghúzással járó beavatkozásokat, szinte minden esetben el lehet kerülni akár három-négyalkalmas craniosacralis kezelés segítségével, mert a nyaki izmok, a rágóizmok olyan mértékű lazulását lehet vele elérni, hogy az egyensúly a helyére kerül. 

 

Kapcsolat© 2017 Gellérfi Ágnes - Gellérfi masszázs