Lomi Lomi Nui 2.0

« Vissza a Blog kezdőoldalára  |  Módosítás:  

Személyes kapcsolódásom a Lomival,és lelki ráhangolódás:

Első alkalommal egy fesztiválon találkoztunk. Akkor már foglalkoztam masszázzsal, és nem értettem, hogy amit tapasztalok, azt vajon hogyan csinálják velem. De nem tudtam a technikára figyelni annyira magával ragadott az egész dinamikája.
Majd elhatároztam, hogy ahogyan csak lehetséges elmegyek még egyszer, de egy hosszabb 2 órás Lomira. Ehhez meg is találtam a neten a legmegfelelőbb embert. Ezt nem lehet igazán megfogalmazni, hogy ott mit is éltem át. Órákig nem tértem magamhoz.

Megpróbáltam akkor megfogalmazni írásban is, ebből következzen egy kis részlet:
„talán úgy fogalmaznám meg, minta csukott szemmel beugrottam volna egy óriási elképzelt szakadékba, közben átéltem a szabadesés izgalmát és örömét, lebegést és szárnyalást. A szakadék mélyén a tengerbe zuhantam, ami kellemes lágy, körülölelő, ringató és örvénylő. De közben mégis éreztem a tüzet, ami lángol és éget. Éreztem a földet, ami megtart. Az a fajta flow élmény, aminek a hatása nem csak abban a pár órában hat, amikor a most van, és megéled minden egyes másodpercét, hanem felülír, megváltoztat, kicserél, újraindít, átprogramoz, újratervez. Módosult tudatállapot, amiben a mindennel való egységélmény is megjelenik, de mégis megegyezik az énnel, találkozás önmagammal. Néhány percig tart, és mégis örökké”.

Tudtam, hogy meg fogom ezt tanulni, nem volt kérdés. Azonnal elkértem a tanárának a nevét. És eltelt egy kis idő, amire sikerült egy tanfolyamra beiratkoznom. Ezt sem lehet szavakba önteni. Mi is történik egy ilyen tanfolyamon, amikor egy héten keresztül reggeltől estig csak masszírozunk, és tanulunk egymáson, egymással, egymásért. Olyan sok változást hozott a Lomi az életembe, amiket nehéz konkrétan megnevezni. Életszemléletet adott, érintés minőséget hozott, nem tudok úgy gondolni rá, mint egy masszázstechnikára. A részemmé, a véremmé vált. Olyan szerencsés vagyok, hogy szinte minden héten gyakorolhattam, és a tanfolyam óta eltelt egy év. Sok kérdést hozott a Lomi az életembe magammal kapcsolatban is. Átértelmezte a masszázs fogalmát bennem. Az intimitási szint olyan mély, a közelség a vendéggel annyira közeli, hogy mostanra éreztem meg azt az erőt magamban, hogy rá tudok hangolódni igazán, el tudok hozzá csendesedni, tudom viselni, irányítani és kísérőként igazán átélni ezt a szertartást.

Minden masszázst szeretek, és csodálatos, hogy hányféle módja lehet az érintésnek, és hihetetlen, hogy mindenkinek más az, ami pont a leginkább abban a pillanatban szükséges, és a legtöbbet adhatja. A Lomi nem való mindenkinek, a Lomihoz valahogyan el kell jutni. Átlépni egy kicsit önmagunkon, bátornak lenni, és fejest ugrani. Nem mindig kényelmes, és nagyon sok dolgot hozhat fel bennünk. Feljöhet fájdalom, és szégyenérzet, megélhetünk bármilyen érzelmet, elengedést, és szeretetet. Egyetlen egy dolog biztos, hogy találkozni fogunk önmagunkkal közben. Megtapasztaljuk, hogy hogyan kapcsolódunk önmagunkhoz, a saját testünkhöz, a testünk működéséhez, akár a saját szexualitásunkhoz. Ami nem azt jelenti, hogy ez egy erotikus masszázs. De mindenképpen nagyon intim, bensőséges, és közeli, ami felhozhat bennünk elfojtásokat, frusztrációkat, testérzeteket. Történhetnek közben oldódások, feszültségek illanhatnak el a kötőszövetből, izomból, ízületekből, energiatestünkből.

Tabuk döntögetésébe is belekezdek, amiről nem szeretnek beszélni a masszőrök, mert sokan sértőnek találják a témát magát is, vagy csak simán kellemetlennek, és főleg kezelni kevesen tudják. Ezért inkább úgy teszünk, mintha nem is létezne, vagy egyszerűen csak átlépünk rajta. És ez nem csak a lomira vonatkozik, bármilyen masszázsra érvényes lehet. A nőknek olyan könnyű, mert ha véletlen a testük reagálna a masszázs hatására, ez sohasem látható, a férfiakról ezt nem feltétlen lehet elmondani. Azért szeretnék erről is írni, mert tudni kell, hogy ez teljesen természetes és általános, és emiatt nem kell senkinek szégyenben éreznie magát. Ez sosem a masszőrről szól, vagy a masszőrnek. A masszőrnek, soha nem célja a vágy felkeltése. (Kivéve ha erotikus, vagy tantrikus masszázsról van szó). De mivel emberek vagyunk miért ne reagálhatna a testünk az érintésre? Ilyenkor nem történik semmi sem. Pontosan annyira vesszük természetesnek, mint a levegővételt. A test ahogyan reagálni tud, pontosan ugyanígy nyugalmi állapotba kerül önmagától, és ez is egy tapasztalattá válik önmagunkról. Nem kell megijedni nem azért hoztam szóba, mert ez törvényszerűség lenne, és feltétlenül történnie kellene. A lényeg, mint mindig minden érintésnél, hogy biztonságban érezhessük magunkat. De biztonságérzet csak akkor van, ha megbízunk abban az emberben, aki hozzánk ér. Emiatt keresnek nők gyakran női masszőrt, mert a férfi masszőrökről feltételezik, hogy visszaélnek az intimitással, és nem tud a bizalom megvalósulni. Persze ez egy negatív sztereotípia, és hátrányba kerülnek a férfi kollégák általa. De ez egy másik téma.

A lényeg, hogy a bizalom oda-vissza meglegyen. És ezután a jó értelembe vett alázattal, tisztelettel tudok kísérni bárkit, aki szeretné a Lomi segítségével jobban megismerni önmagát. Gyakran történik olyasmi is, hogy a vendég egy konkrét problémával érkezik. Hoz egy témát, amire koncentrálunk menet közben. Ez a téma nagyon sokféle lehet, de nem kell feltétlenül így érkezni. Aki szeretné beszélgetünk mielőtt neki kezdenénk. A technikai részleteket a következő bejegyzésben részletezem. Addig még egy kis türelmet kérek szépen tőletek.

 

Kapcsolat© 2017 Gellérfi Ágnes - Gellérfi masszázs